четвъртък, май 16, 2024

Черният петък наближава. Знаете ли какво да си купите?

Докато много хора започват да мислят за предстоящия празничен сезон, някои насочват вниманието си към това, което експертите прогнозират, че ще бъде едно от най-големите събития за пазаруване на годината - Черен петък (познат и като Black Friday). Но Черният петък вече не е само 24-часова разпродажба, споделят специалисти от различните магазини – той се разтегли и се превърна в Черен ноември, месец на разпродажби и сделки, които често се разпростират поне седмица преди и след конкретната дата. Посетете Kuplio.bg, използвайте от техните купони за намаления и спестете пари от всяка покупка.

Като се има предвид това, вероятно ще започнете да виждате оферти за Черен петък през следващите няколко седмици. Много онлайн магазини, например foreo black friday, дебютират с нови оферти за Черен петък всяка седмица преди празника за пазаруване и продължават с добрите оферти чак до Коледа.

Но трябва ли да се възползвате от ранните оферти или да изчакате до „официалния“ Black Friday?

И кой е най-добрият начин да се подготвите за разпродажбите?

Зададохме тези въпроси и още много на експертите, за да получим техните съвети за това кога да пазарувате оферти за Черен петък, как може да изглежда събитието тази година и за какви продукти обикновено ще намерите най-добрите оферти. Освен това подчертахме информация за това как да спестите пари, докато пазарувате и съвети, които да имате предвид, докато се подготвяте за голямото пазаруване.

Кога е Черният петък 2022 г.?

Черният петък официално се провежда в петък след Деня на благодарността в САЩ, който е 25 ноември тази година. Но един от най-големите изводи от празничния сезон 2021 г. е, че марките и търговците на дребно вероятно ще започнат продажби още в началото на ноември. Трябва да направите своя списък възможно най-рано и да сте готови да пазарувате, споделят „професионалистите“ купувачи и експерти от магазините.

Търговците на дребно запазват някои от най-добрите си сделки за уикенда на Черния петък, но когато видите ранни сделки за конкретни продукти по време на събития през  целия ноември, можете да предположите, че обикновено също са толкова добри. Миналата година избрани търговци на дребно също предложиха специални политики за съответствие на цените, за да гарантират, че ранните купувачи ще получат най-добрата възможна цена по време на празничния пазарен сезон. Ако сте закупили продукт по време на ранна разпродажба на Черен петък и той е паднал до още по-ниска цена по-късно през сезона, много търговци са склонни да приемат тази по-ниска цена и да ви върнат пари. Същото важи и за продукти, които са били намалени още повече, след като сте ги получили на Черния петък.

Тъй като сделките започват толкова рано, някои продукти може да изчезнат преди същинския Черен петък. Това подчертава защо е толкова важно да направите списъка си за пазаруване сега – ако сте хвърлили око на нещо и то се продава, можете да го вземете, докато има много наличност.

Как да намерите най-добрите оферти и да спестите пари по време на Черния петък

Намирането на най-добрите оферти и спестяването на пари по време на Черен петък вървят ръка за ръка — ако пазарувате с най-големите отстъпки, като цяло ще харчите по-малко. По-долу са част от съветите, които експертите препоръчват да имате предвид, докато се подготвяте да пазарувате от разпродажби за Черния петък, независимо дали това е извън конкретната дата.

Направете списък за пазаруване и се придържайте към него

Това ви позволява да дадете приоритет на продуктите, които търсите, и може да ви помогне да избегнете импулсивни покупки, особено ако искате да пазарувате в рамките на определен бюджет.

Използвайте купони за намаление

Много търговци предлагат предварително кодове за намаление  – вижте например код за отстъпка myprotein. Уверете се, че преди да пристъпите към плащане, сте потърсили и намерили конкретен код за вашия магазин – така гарантирано ще спестите пари за повече покупки.

черен петък намаления

Помислете за пазаруване на марки, с които може да не сте запознати

Ако търсите конкретен артикул от определена марка, вероятно няма да искате да правите компромис. Но ако не сте лоялни към марката, експертите предлагат да намерите няколко различни модели, които отговарят на вашите изисквания – независимо от марката – и да сравните цените им, преди да добавите един от тях в количката си. Ако не се ограничавате само до една марка (или само марки, с които сте запознати), ще имате по-широк избор от оферти за разглеждане.

Преценете различните опции за плащане

Някои кредитни карти предлагат връщане на пари и наградни точки при определени търговци на дребно – например пазаруването в Emag с техните конкретни кредитни карти ви връщат определена сума всеки път, когато пазарувате. Кредитните карти може дори да предлагат бонус промоции по време на празничния пазарен сезон, проверете дали това важи и за вашата банка.

Използвайте инструментите за проследяване на цените и разширенията на браузъра

Този съвет е приложим основно за хората, които предпочитат да пазаруват от международни търговци, извън България. Някои инструменти, като Honey и Cently , могат автоматично да прилагат кодове на купони към вашата количка при плащане. Други инструменти като PriceBlink ви позволяват да сравнявате цените в множество търговци на дребно, а други – включително Amazon Assistant и разширение за браузър Karma – наблюдават цените и ви предупреждават, когато паднат за продукти, от които се интересувате.

Проучете политиките на търговците на дребно за гаранция за съответствие на цените

Някои магазини ви позволяват да уведомите търговец на дребно за по-ниска цена при друг конкурент, така че те да съпоставят тази цена. Но преди да участвате в програма за сравнение на цените, не забравяйте да прочетете за всички изключения. Например, някои търговци на дребно отговарят на цените само за определени конкуренти, а други няма да съпоставят цените на специалните цени за Черен петък на конкурентите.

Обърнете внимание на правилата за връщане

Стандартните правила за връщане на търговците на дребно може да не се прилагат за покупки, направени по време на Черен петък и други големи разпродажби. Уверете се, че сте запознати с правилата за връщане, преди да купите артикул, особено ако това е нещо, което ще трябва да пробвате – като дрехи или обувки.

Последно

Още по темата