сряда, април 24, 2024

Бюджетът на София за 2017г. възлиза на 1.328 млрд. лева

Близо два часа продължават дебатите около бюджета на София. По традиция парите на Столична община станаха повод за остри реплики между ГЕРБ и БСП. Тази година местната власт залага близо 1.3 млрд. лева за 2017-а година. Според социалистите обаче това са просто числа без реална обосновка за какво ще бъдат изразходвани.
Столичният общински съвет гласува бюджета на София
Началото на днешното заседание на общинския съвет започна с изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова по повод бюджета на града за 2017-а година.
„Всъщност бюджетът на София за 2017г. възлиза на 1.328 млрд. лева. Запазваме устойчивите ни приоритети от последните години и това са инвестициите в транспорт, транспортна инфраструктура, в зелената система и екологията, в образованието и сигурността. Повече средства за тази година планираме за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, за спорт, култура, както и за хората с увреждания, като предлагаме увеличение в средствата за програмата за независим живот“.
От БСП обаче не бяха доволни от разчета на парите за тази година. А председателят на градските социалисти Калоян Паргов сравни финансовото затъмнение по бюджета със зимната обстановка.
„Нека да кажем ясно на хората искаме ли наистина да се справим с тази остаряла, амортизирана среда, в която живеят, или просто ще хвърлим поредния прах в очите, че нещо ще направим? Този сняг и климата ни изненада и всички останахме в леден капан. Отидете в крайните квартали и след това пускайте по телевизията оператори на снегопочистващи машини, които да обясняват как чистят крайните квартали“.
Така дебатът за бюджета са превърна в зимна приказка… Отговорът на Йорданка Фандъкова
„Не Ви отива някак си да ме обвинявате за климата, въпреки че вече го чухме един път от друг представител на БСП, че ГЕРБ е виновен за климата. Тази оценка, която дадохте, че шофьорите се снимат само по телевизията, обидихте страшно много хора. Обидихте хора, които работят от началото на снеговалежа – от 5 януари до сега денонощно, защото наистина по-тежка зима, казват специалистите, не е имало от 30 години насам“.
 

Последно

Още по темата