вторник, март 26, 2024

Ас на „Епъл“ поема софтуерния отдел на „Тесла“

Един от най-опитните програмисти в американската корпорация „Епъл“ (Apple) Крис Летнър ще премине в компанията „Тесла“ (Tesla Motors). Той ще отговаря за разработването на най-новата система за самоуправляващия се автомобил.

Според съобщение на сайта на „Тесла“, публикувано във вторник, Летнър ще бъде вицепрезидент по софтуера на автопилота.

Той е работил за „Епъл“ около 11 години и е изиграл ключова роля в създаването на програмния език Swift. Ползва ссе с репутация на професионалист от висок клас. В „Тесла“ демонстрират увереност, че Летнър ще помогне в създаването на абсолютно самоуправляващ се автомобил.

Отделът в „Тесла“, който ще поеме Летнър, бе управляван временно от Джина Хосейн, който бе главен програмист в компанията „Спейс екс“ (SpaceX). Както „Тесла“, така и „Спейс екс“ са оглавявани от американския предприемач Илон Мъск.

През октомври „Тесла“ обяви, че планира да снабдява всички произвеждани от нея електромобили с новите системи, необходими за напълно автономна работа на автопилота. Дотогава от компанията посочваха, че системата в нейните автомобили е предназначена да работи в присъствието на водача, който в някои случаи трябва да поеме управлението.

През последните месеци в САЩ станаха няколко катастрофи, свързани с използването на автопилота в колите на „Тесла“, а Германия поиска от компанията да спре да рекламира функцията „автопилот“ на своите коли, защото това водело до погрешни очаквания при клиентите.

В Германия дори се води разследване на системата за автопилот на колите, които са на пазара от октомври 2015 г. Още през септември електромобил на „Тесла“ се удари в автобус в Северна Германия, при което шофьорът на колата беше леко ранен. Водачът заяви след инцидента, че бил активирал системата за самоуправление.

Системата позволява автомобилът да променя автоматично лентите на движение, да управлява скоростта и спирачките, за да избегне сблъсък. Но системата е под командването на шофьора и може да бъде изключвана или пренебрегвана от него и затова засега отговорността е на шофьора. При пълния автопилот отговорността би трябвало да се поеме от компанията производител.

Ситуацията с Крис Летнър напомня, но с обратна посока, една история от април 2016 г. Тогава бившият вицепрезидент на американската компания „Тесла мотърс“ Крис Порит се присъедини към „Епъл“ и оглави разработките на проекта за електромобил под кодовото име „Титан“.

Последно

Още по темата