вторник, юни 11, 2024

4-те най-популярни хранителни добавки, с които фитнес тренировките стават по-ефективни

Много хора, които се опитват да живеят здравословно, поддържат формата си чрез фитнес тренировки. Но за да бъдат усилията възнаградени подобаващо, храненето е от съществено значение. Сега ще се спрем на някои от най-популярните фитнес добавки в магазин 4Fitness Shop и ще обясним тяхната роля за изграждането на силно и хармонично тяло.

Суроватъчен протеин

Това е най-често употребяваният вид протеин, специално предназначен за протеиново хранене на активно спортуващи. Усвоява се бързо от организма и е с  добър аминокиселинен състав (по този си показател той може да бъде задминат единствено от яйчения протеин, който обаче е по-скъп).

Суроватъчният протеин се произвежда от суроватка, страничен продукт, останал от производството на сирене. Според чистота си би могъл да бъде разделен на 3 вида: концентрат, изолат (което всъщност е само по-добре филтриран концентрат) и хидролизат, в който протеинът вече е частично ферментирал.

Суроватъчният протеин е чудесно средство за натрупване на мускулна маса, тъй като притежава свойството бързо и ефективно да снабдява тялото с необходимите аминокиселини.

Приема се най-често 2-4 пъти на ден, между храненията. Първият път можете да го вземете сутрин, след събуждане и след това след всяка тренировка. Тъй като усвоява бързо, е препоръчително да комбинирате приемаму с казеин – протеин с бавна абсорбция, който се пие преди лягане. Съществуват и многокомпонентни протеини, при които суроватката е комбинирана с казеин или други видове протеини.

Защо трениращите трябва да приемат суроватъчен протеин?

Това определено е най-рентабилната форма на спортно хранене, която е подходяща и за начинаещи спортисти.

Гейнери

Гейнерите представляват смес от протеини  с комплекс от въглехидрати. Те са подбрани така, че скоростта на усвояването им да бъде различна, като в състава на такива продукти се включват и други полезни вещества от рода на ензими, витамини и др.

Гейнърите са предназначени за натрупване на общо телесно тегло и представляват най-мощният за тази цел инструмент.

Протеиново-въглехидратните смеси се приемат обикновено веднъж на ден – след тренировка, но са възможни и допълнителни приеми, ако е необходимо много бързо наддаване на тегло (например сутрин след събуждане).

Креатин

Креатинът е  вещество с естествен произход, което се среща в най-голямо количество в месото, както и в някои други продукти. Така например, една много достъпна, но ефективна форма, която се среща на пазара, е креатин монохидрат.

При прием на креатин води мускулната маса и сила се увеличават. Става дума за е една от най-ефективните и в същото време практически безопасни (при липса на здравословни проблеми, естествено) хранителни добавки, подходящи за активно трениращите във фитнеса.

Можете да го приемате по 5 g веднъж дневно, след тренировка, – като разбъркате прахчето със сладък плодов сок, например гроздов.  След 4 седмици употреба е по-добре да направите 2-3 седмична почивка.

Приемането на креатин е силно препоръчително, ако искате да постигнете бърз напредък при тренировките.

BCAA аминокиселини

BCAA е комплекс от три основни аминокиселини с разклонена верига (левцин, валин и изолевцин). BCAA способстват за увеличаване на мускулите и имат множество други полезни свойства, като участват в различни биохимични процеси в тялото. Не всички специалисти са безусловно убедени в тяхната ефективност, но на теория използването на BCAA е доста обещаващо по отношение на спортните постижения.

Приемът може да се разпредели по следния начин – сутрин при събуждане, както и преди, по време и непосредствено след тренировките. Между приемането на BCAA и протеиновия шейк е по-добре да направите пауза за около половин час, така че да се осигури повече време за усвояването на аминокиселините.

Последно

Още по темата