четвъртък, юли 11, 2024

12 съвета за справяне с мрачното настроение

Третият понеделник от януари е най-потискащият ден в годината, според изследователи от университета на Кардиф. Въпреки че идва веднага след многото почивни дни покрай празниците, когато повечето хора ползват и допълнителен отпуск, този ден в началото на годината си е „извоювал“ не толкова престижното първо място по отношение на депресивните настроения.

Специалистите дори са извели уравнение, базирано върху показатели като лошото време, финансови задължения, отказване от новогодишни решения, липса на мотивация, необходимост да се предприемат действия, доказващо защо именно този ден е най-депресиращият в годината.

За справяне с мрачното настроение международни експерти, цитирани от в. „Дейли мирър“, дават следните препоръки:

1. Изчистете съзнанието си като започнете деня със специализирани приложения за медитация.

2. Слушайте „щастлива“ музика. За целта можете да използвате листата на платформата Спотифай със стоте най-зареждащи песни.

3. Оцветявайте книжки за възрастни. Това занимание набира все по-голяма популярност като средство за преборване на стреса и отключване на творческия потенциал. Проучване показва, че оцветяването на книжки за възрастни подобрява усещането за добруване с 25 процента.

4. Бъдете добри. Случайните прояви на доброта, дори и да са дребни, карат не само хората, към които са насочени, но и самите нас да се чувстваме по-позитивно. Направете кафе на потиснат колега, обадете се на приятел в нужда, отстъпете мястото си в транспорта, усмихнете се на непознат, препоръчват експерти от организацията Екшън фор хепинес.

5. Опитайте се през деня да „страните“ от социалните мрежи, тъй като съществува вероятност нечия самодоволна публикация да ви накара да се почувствате още по-окаяни. Ако сред контактите ви във Facebook например има такива, които се „перчат“ постоянно, откажете се от приятелството с тях, съветва психоложката д-р Мег Арол.

6. Не мрънкайте в службата. Колкото и да ви е неприятно да сте на работа, няма да ви стане по-добре, ако се оплаквате. Хората по природа са склонни да се вторачват в лошото, но се постарайте да възприемете януари не като мрачен и потискащ месец, а като време за ново начало.

7. Откажете се от… отказването. Заради угризения след голямото „плюскане“ по празниците през януари мнозина се въздържат от любимите си изкушения, например вино или шоколад. Подходът „или всичко, или нищо“ обаче често завършва с провал. Д-р Арол съветва да си поставяме скромни цели, чието постигане ще ни мотивира да продължим да се придържаме към тях.

8. Внесете порядък у дома. Разтребването на къщата и подреждането на гардеробите помага да прочистим и съзнанието си. Според лайфстайл гуруто Мери Кондо ако дадена вещ вече не ни носи радост, е препоръчително да се отървем от нея. Идеята е, че ако сме заобиколени само от принадлежности, които обичаме, ще се чувстваме по-щастливи и ще насочим живота си към позитивни промени.

9. Намерете време да се съберете с близките или приятелите си. Сбирките с обичани хора не трябва да се случват само по празници. Социалното общуване е важно за доброто ни настроение. Дори и да ни липсва охота да се събираме с хора, трябва да си напомним, че социалната изолация може да доведе до депресия.

10. Не гледайте на рутинните си занимания като на нещо досадно. Всеизвестно е, че рутината е полезна за бебетата и малките деца. Същото важи и за възрастните. „Не мислете, че установените Ви всекидневни практики са скучни и предсказуеми. Да, понякога е добре да „разчупим калъпа“, но рутината всъщност е полезна за психологическото ни добруване, тъй като ни осигурява подредба и цел“, обяснява д-р Мег Арол.

11. Гледайте комедии. Всеизвестен факт, подкрепен от редица проучвания е, че смехът е най-доброто лекарство и е полезен за душевното здраве, съня и качеството на живот като цяло. Поради тази причина вечерта пропуснете обичайната сапунка, изобилстваща от чужди драми, и я заменете с любима и позитивно зареждаща комедия.

12. Хората често се утешават с изобилстващи от добавена захар продукти. Те осигуряват моментен позитивен прилив, но след това енергията, концентрацията и приповдигнатостта ни спадат. Вместо тях експертът по хранене д-р Кристи Фъргюсън препоръчва следните продукти за добро настроение – пуешко месо (богато на триптофан, градивния елемент на хормона на щастието серотонин), мазни риби (богати на полезните за добрите мозъчни функции омега-3 мастни киселини), броколи (богато на витамини от B групата, които играят роля в производството на серотонин), дребни безкостилкови плодове (богати на подобряващи мозъчните функции антиоксиданти) и банани (богати на триптофан), допълва БТА.

Последно

Още по темата